Ғылымда қымыздықтың 150-ге тарта түрі анықталған. Оның географиялық орналасуы мен түр ерекшелігіне қарай альпілік, тянь-шань қымыздығы, жабайы қымыздық, жасыл қымыздық, кәдімгі қымыздық, қышқыл қымыздық сынды түрлері кеңінен тараған. Тіпті тау өсімдігінің жылқылар жейтін жылқы қымыздығы деп аталатын түрі де бар. Емдік шөптің бұл түрі медицина атасы саналатын Авиценна еңбектерінде кездеседі. Авиценна жылқы қымыздығының емдік қасиеттері туралы: «Сірке суында қайнатылған қымыздықтың тамыры жаралардағы ауырсынуды азайтуға көмектеседі, ал егер сіз қымыздықты шарапта қайнатсаңыз, оны дәрілік таңғыш ретінде пайдалануға болады. Ыстық судағы қымыздықтың қайнатпасы қышымаға ем, өсімдік көбіне шырынмен бірге ванналарда қолданылады», – дейді. Сонымен қатар, ортағасырлық ғалым емдік шөптің сығындысын тіс ауыруы кезінде ауыз шаюға пайдалануға болатындығын атап өткен.
Кеңес Одағы тұсында қымыздық дәрі өндірісінде шикізат ретінде қолданылған. Түрлі ауруларға ем.
Бұдан бөлек, емдік шөптің жасыл қымыздық аталатын өзге түрін бүгінде Шығыс пен Батыс елдерінің, әсіресе, түрік асханасында кеңінен пайдаланады. Емдік шөптің қышқыл дәміне байланысты түрлі салаттар мен сорпаларға қосып, дәмді салма жасайды, жапырақтарын қысқа даярлайды, ботқа, салат жасайды, омлетке қосады, тіпті кисель әзірлеуде қолданылады.
Нұрболат АМАНБЕК
Ұқсас жаңалықтар
Ақпарат
IQanat – жарқын болашаққа бастайтын жоба
- 28 қазан, 2024
Референдумнан қордайлықтар да қалыс қалмауда
- 6 қазан, 2024
АЭС салсақ - электр энергиясын экспорттаймыз
- 22 қыркүйек, 2024
Газетке жазылу
«Aulieata-Media» серіктестігі газетке онлайн жазылу тетігін алғаш «Halyk bank» қосымшасына енгізді