Қан қысымын қалыпта ұстау
Қан қысымын қалыпта ұстау
Қан қысымымен ауыратын адамдардың ең басты қателігі – дұрыс тамақтанбау. Тамақтың уақытылы асқазанға түсіп, уақытылы табиғи жолмен сыртқа шыққаны денсаулыққа тікелей әсер етеді. Шайды аз ішу керек. Бүгіндегі шайлардың 90 пайызы – қызыл бояумен боялады. Сол бояу қан арқылы тамырларға тарайды да, тамырдың тар іргелеріне жинала бастайды. Бірте-бірте бояу қалың қатпарға айналып, қан айналу процесін баяулатады. Нәтижесінде өз арнасына сыймай қалған қан басқа шабады. Қысым басқа көтерілгенде кейбір жіңішке тамырлар шыдас бере алмай, жарылып кетеді. Бұл науқас үшін аса қауіпті жағдай. Тек шай ғана емес, сары уайымға түсіп немесе қатты ашуланған адамның да қан тамырлары бірден жарылып кетеді. Ең бастысы – дене салмағын азайту, алкогольді ішімдік пен темекіні тастау, шай мен кофені аз ішу, жаттығуды көп жасау және көп жүру қажет. Сондай-ақ, майсыздандырылған ірімшік, қызыл болгар бұрышы, асқабақ шемішкесі, миндаль жеп, көк шай ішіп жүру керек.
Материалдар интернет желісі негізінде дайындалды